Welke dartpijlen voor een beginner?

Wil je gaan beginnen met darten? Heb je de smaak te pakken gekregen door de Nederlandse toppers aan het werk gezien te hebben? Een Michael van Gerwen, Dirk van Duivenbode of een Barney die weer begonnen is met professioneel darten.

Darten in Nederland is erg populair geworden toen Barney wereldkampioen werd bij de BDO. Darten was ineens ook op de Nederlandse televisie te volgen wat eerder niet kon, darten was regelmatig te zien op RTL7.

Welke dartpijlen en werpstijl?

Heb je een dartbord gekocht en kreeg je er pijlen bij? Denk je bij voorbaat dat de pijlen niet goed zijn of heb je daadwerkelijk gegooid met de pijlen? Je kunt niet na een paar keer gooien beoordelen of een pijl geschikt voor jou is of niet. Begin gewoon te gooien met de goedkope pijlen die je bij het dartboard gekregen hebt.

Trek er een paar avonden of dagen voor uit om te gooien met de pijlen. Had je geen pijlen bij je gekochte dartbord zitten? Begin gewoon met simpele zware pijlen van ongeveer 26 tot 28 gram zoals deze. Als beginnende darter is het niet handig om met lichte pijlen te beginnen, waarom niet?

Omdat je als beginner totaal geen ervaring hebt met dartpijlen naar het bord te gooien. Hiermee bedoel ik dat je pijlen werpt naar het bord zonder gevoel en niet wetende wat de pijl gaat doen. Iemand die beginnen gaat met darten heeft nog geen vaste werpstijl.

De eerste pijlen zullen waarschijnlijk wapperen naar het bord toe en ongelijk kwa hoogtelijn hangen in het bord. Dit is allemaal vrij logisch voor iemand die beginnen wil met darten.

Afstand en hoogte dartbord

Welke dartpijlen voor een beginner?
De hoogte en afstand van het dartbord moet precies goed zijn

Nu hoor ik je denken van, wat heeft dit te maken met het uitzoeken van de juiste dartpijlen voor beginners:) Dat klopt! De afstand van oche tot dartbord heeft niet veel te maken met het uitzoeken van de juiste pijlen. Maar dit alles helpt je de juiste pijlen te kiezen na verloop van tijd. Waarom?

Als je gaat oefenen zonder dat de afstand tot het bord niet juist is dan creëer je nooit de perfecte werpstijl en zal deze elke keer veranderen naarmate de afstand variabel is of gewoon niet de juiste afstand tot het dartbord. Begin dus met het bord op de juiste hoogte te hangen. De juiste hoogte is 1,73 meter (bullseye) tot de vloer. De afstand van oche (werpafstand) tot voorkant dartbord is 2,37 meter.

Begin met oefenen van je werpstijl

Welke dartpijlen voor een beginner?
Oefen veel om je eigen worp te creëren

Begin met oefenen van je werpstijl, hiermee wordt bedoeld het oefenen van je worp. Dus gewoon even een paar uur alleen maar pijlen werpen naar het bord zonder door echt te mikken op een triple of dubbel. Ga gewoon relax staan en oefen je werpstijl, mooiste is dat je dit doet met 6 of 9 pijlen in de hand.

Maakt niet uit welk gewicht of type, gewoon relax en voor jou een soepele manier vinden om je pijlen te werpen. Maak je niet druk als de pijlen buiten het bord komen:) Echt dit stadium komt later wel. Gewoon je pijlen een paar uur achter elkaar werpen naar het bord.

Probeer verschillende stijlen met bijvoorbeeld je voet anders neer te zetten tegen de oche. Met de neus van je voet ertegenaan of helemaal met je zijkant van je voet tegen te oche. Probeer de pijlen op zon soepele manier mogelijk in het dartbord te krijgen. De richting komt later wel, eerst is het belangrijk aan je werpstijl te werken,

Heb je verschillende setjes dartpijlen in je bezit? Dan merk je na een paar uur pijlen werpen wel wat bij jou past voor type dartpijlen. Nu je een klein beetje weet welke type pijlen bij jou het beste in je handen ligt, dan kan je gaan kijken naar een setje.

Type dartpijlen

Welke dartpijlen voor een beginner?
Ieder heeft zijn eigen keuze voor de perfecte set pijlen

Welk type dartpijlen moet je dan hebben en vindt je fijn om mee te gooien? Zoals al gezegd begin met zwaardere pijlen bijvoorbeeld 26 tot 28 gram. Als je diverse setjes thuis hebt liggen en ermee gegooid hebt, dan kan je al wel voor jezelf nagaan welk type barrel je fijn vindt.

Welke dartpijlen voor een beginner?
Gooi met diverse soorten barrels

Vindt je het type barrel bommetje fijn of de elegante dunne barrel? Heb je pijlen gevonden die voor jou heel goed aanvoelen? Dan kan je nu gaan oefenen om de hoogte en richting goed te krijgen. Hierbij bedoelen we de desbetreffende triple of dubbel raken om een leg te winnen of partij. Een duurdere pijl gaat je echt niet helpen om beter mee te gooien wat sommige mensen denken:) Gewoon oefenen en oefenen om de pijlen te krijgen waar je wil.

Welk setje dartpijlen mee beginnen?

Zelf heb ik meerdere sets dartpijlen gekocht en eigenlijk veel te veel pijlen gekocht uiteindelijk:) Je leert alleen maar door het te proberen met diverse pijlen. Zelf had ik al gauw door welke pijlen voor mij het fijnste in de hand liggen en mooi recht vliegen naar het bord. De bommetjes zoals ze genoemd worden waren voor mij het fijnste.

Zelf ben ik begonnen met dartpijlen die bij het dartbord zaten maar, al gauw tot de conclusie gekomen dat deze niet wat voor mij waren. De bommetjes wel van 29 gram. Natuurlijk hoeft dit voor jou niet zo te zijn! Zorg ervoor dat de dartpijl lekker in je hand ligt en genoeg grip heeft op de barrel.

En hoe makkelijker de pijl vliegt naar het bord, hoe makkelijker het is voor jou om de pijlen dicht bij elkaar te zetten. Voor iedereen is de smaak en het gevoel anders. De sets pijlen die hieronder staan zijn perfect om mee te beginnen. De prijs is goed en je hebt diverse soorten om uit te proberen.

Welk type shafts of Flights?

Als je eenmaal het type dartpijl uit hebt gezocht en er een lekkere dart worp ontstaat tijdens het gooien. Dan kan je gaan kijken naar de stand van de darts hoe ze komen aanvliegen en hoe ze staan in het bord. Voor iedereen is dit anders, de een gooit hard en strak, terwijl de ander met een boogje de dartpijlen laat aanvliegen.

Welke dartpijlen voor een beginner?
Probeer diverse soorten shafts en flights

Ook heeft dit te maken met de dart worp, met een harde strakke worp komen de pijlen horizontaal in het bord te staan. Met een boog worp op zo’n 45 graden. Dit alles is ook te beïnvloeden met verschillende shafts en flights maar ook de punten hebben effect. Als je pijlen bijvoorbeeld te snel komen aanvliegen dan kun je grotere flights erop zetten.

Als je wil wapperend komt aanvliegen moet je kiezen voor een kleinere flight. Vaak wordt dan ook gekozen voor een kleinere shaft. Hoe kleiner de schaft in de flight hoe sneller de pijl wordt. Wil je een pijl met een boogje gooien dan werkt een lange schaft met een grotere flight beter.

Welke punten moet ik gebruiken?

Welke punten moet je gaan gebruiken, dat is afhankelijk van hoe je dat vasthoudt en alvast de pijlen in het dartbord zitten. De meeste mensen houden een dartpijl vast met de wijsvinger over de barrel en de middelvinger onder de punt van de dartpijl. Sommige houden alleen de barrel vast om de pijl te werpen. Dan kun je persoonlijk kiezen voor iets langere punten of kortere punten.

Welke dartpijlen voor een beginner?
Welke soort punten ga je gebruiken voor je dartpijlen

Mocht je worp te zwak zijn en de pijlen vallen uit het bord, dan kun je kiezen voor veer punten. Deze soort dartpijlen met veer punten dringen zich vast in het dartbord zodat de pijl niet zo gauw meer uit het dartbord valt. Hieronder zie je diverse darts uitgebeeld die een veerpunt hebben. Veel succes gewenst en voor al je vragen kan je altijd contact opnemen met ons.

Plaats een reactie