Welke dartpijl past het beste bij mij?

Welke type dartpijl past het beste bij jou? Nou, dit is erg divers. Voor bijna elke speler is dit anders, dartspelers die het zelfde setje dartpijlen gebruiken kom je haast niet tegen. Misschien wel het merk of type pijlen, maar dan komt er nogal een verschil in type flights en shafts.

Maar ook de punten van de dartpijlen zijn divers. Zo heb je pijlen met korte en lange punten, je hebt punten waar een veer achter zit die de punten extra vast in het dartbord drukken. Deze zijn geschikt voor spelers die niet veel kracht uitoefenen om de pijl naar het bord te gooien. Daardoor vallen de pijlen gauw uit het bord.

Maar goed: we gaan nog veel meer bespreken over welk type darts het beste bij jou past en ook geven we gouden tips weg.

Maximaal gewicht dartpijl dartspelregels

Dit klinkt waarschijnlijk raar, maar er zijn er echt dartregels voor het maximale gewicht van je dartpijl. Het maximale gewicht is 50 gram, zelden wordt er met zo’n zware dartpijl gespeeld, gemiddeld spelen prof/amateur darters met 23 gram. Maar ook heeft iedereen natuurlijk zijn eigen voorkeur voor het gewicht van de dartpijl.

Welk gewicht voor een krachtige worp?

Er zit veel verschil in of een darter de pijlen met veel kracht naar het dartbord gooit of juist met een boogje. Je ziet het meestal ook aan hoe de pijlen in het dartbord staan. Staan de dartpijlen horizontaal in het bord dan heb je te maken met een darter met een krachtige worp.

Een darter die weinig kracht achter de worp zet, daarvan staan de pijlen vaak op 45 graden met de flight omhoog in het bord. Als je merkt met oefenen dat je pijlen veel te hoog in het bord komen, dan moet je voor lichtere pijlen gaan kiezen. Heb je zoiets van: ik kan het dartbord amper raken qua afstand? Kies dan voor zwaardere dartpijlen zoals hieronder.

Direct bestellen
bol.com (€29,95)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

Dartpijlen voor een beginner

Als beginnende darter heb je natuurlijk geen idee welk type of hoeveel gram je dartpijl moet zijn, Meeste darters die beginnen met darts te spelen hebben vaak de smaak te ;pakken gekregen doordat er een dartbord op het werk hangt waar je in de pauze een paar games kunt spelen. Of in de kroeg, sportkantine noem maar op, als je eenmaal thuis een bord hebt hangen op de juiste hoogte, dan is het kiezen van een setje pijlen.

Vaak wordt aangeraden een setje te kiezen van ongeveer 23 tot en met 26 gram. Als beginner zou ik niet aanraden te kiezen voor de duurdere sets pijlen. Eerst bijvoorbeeld een paar goedkope setjes dartpijlen proberen in diverse gewichten en types. Je hebt types als bommetjes, dat zijn de bolvormige, maar ook de dunnere barrels. Hierbij is het ook van belang of je een krachtige worp hebt of licht. Probeer gewoon wat goedkope setjes en vindt je perfecte pijl.

Dartpijlen voor ervaren darter

Je ziet het zo vaak dat zelfs ervaren darters nog twijfelen met welk setje ze moeten spelen. Vaker gebeurd dit nog bij de amateur darter, ze halen een bepaald niveau en ineens is dit weg of lukt het allemaal totaal niet meer.

Je gaat aan jezelf twijfelen, wat doe ik verkeerd of wat doe ik ineens anders? Kom je tot de conclusie dat je eigenlijk niks anders doet of veranderd hebt aan je dartpijlen. Snap je niet meer waarom je niveau zo daalt? Lees onze ervaringen en tips hieronder!

Dart Niveau verslechterd – Hoe kan dit?

Je raakte gemiddeld per beurt minimaal 1 tripple 20 en dat lukt ineens niet meer, sterker nog! Het vak 20 kan ik helemaal niet meer raken!, Wat is er aan de hand? Ik oefen elke dag en het lukt echt niet meer! Dit klinkt waarschijnlijk raar, maar goed darts spelen doe je 75% met je hoofd. Ja echt, als je bijvoorbeeld privé omstandigheden hebt kan dit uitslaan op je spel darts.

Dit kan je concentratie verslechteren waardoor je niet meer het gemiddelde kan spelen als eerder. Maar ook je worp of houding kan veranderd zijn zonder dat je het zelf doorhebt, ga eerst dit alles na voor je dingen gaat veranderen aan je dartpijlen of zelfs een ander setje kiest. Mocht dit alles niet veranderd zijn dan kan je gaan kijken wat je kunt veranderen aan je dartpijlen.

Wat kun je doen om je dartniveau te verbeteren?

Wat kan je doen om je dartniveau te verbeteren? Om dit te kunnen verbeteren moet je een aantal dingen nagaan:

  • Komen mijn pijlen op de hoogte aan in het dartbord waar ik op mik?
  • Staan de pijlen op dezelfde graden hoek als ik ze gooide?
  • Heb ik ineens meer bouncers als eerder?
  • Bereikt je dartpijl haast het dartbord niet meer?
  • Laat je de pijlen eerder los of langer vast tijdens je worp? (Darteritus)

Komen mijn pijlen op de hoogte aan in het dartbord waar ik op mik?

Heb je moeite om je pijlen op de hoogte te krijgen waar je wil? Dan is misschien lichtelijk je worp veranderd zonder dat je het zelf door hebt. Probeer een grotere maat flights of kies een zwaardere dartpijl, ga nu niet drastisch voor een veel zwaardere dartpijl maar kies 1 gram of 2 gram zwaarder. Dit is velen malen makkelijker als je werpstijl aanpassen.

Staan de pijlen op dezelfde graden hoek als ik ze gooide?

Als je vlucht van je worp veranderd is dan komen je pijlen anders in het bord te staan of zelfs wel alle 3 verschillend. Dit kan ook te maken met je werpstijl die veranderd is, dit heb je zelf haast niet door. Zelfs je houding kan veranderd zijn, dit hoeft maar zeer lichtelijk te zijn dat je het niet merkt, maar dit kan veel invloed hebben op wanneer je een dartpijl los laat.

Dit alles bepaald op welke hoogte je pijl in het bord komt. De meeste darters struggelen met de hoogte, niet zozeer met de richting van de vakken.

Tip: vaak helpt het als je kiest voor andere flights, komen je dartpijlen in het bord met de flight naar onderen gericht? Kies dan voor een grotere flight. Andersom kies dan voor een kleinere type flight.

Veel bouncers

Heb je merkbaar meer bouncers als eerder? Check dan als eerste het dartbord,hoe is de conditie van het dartbord waar je op speeld? Meestal in dit geval ketst de dartpijl op de ijzeren ring die op het dartbord bevestigd zit. Check de ijzeren ring of deze nog in goede staat is, de ijzeren ring randen zijn rond gevormd gemaakt en als er vaak een dartpijl op ketst dan wordt de ijzeren rand bot waardoor de pijl kerst.

Is dit het geval? Vervang dan je dartbord, zo niet? Check dan je dartpijlen na bramen aan de punten. Als een dartpijl een keer uit een dartbord vliegt door een bouncer dan kan deze lelijke beschadigen. Helemaal als de pijl op een tegelvloer valt met de punt naar onderen.

Zit er een braam aan je pijl? Slijp de dartpijl dan met behulp van en slijpsteen, doe je dit niet? Dan heb je kans je dartbord te beschadigen, de braam aan de pijl trekt je dartbord stuk. Als je vaak je punt moet slijpen van je pijl dan komt er moment waarbij je je punt moet gaan vervangen van je dartpijl.

Direct bestellen
bol.com
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

Bereikt je dartpijl haast het dartbord niet meer?

Als je ineens moeite krijgt om het dartbord te raken que hoogte, dan is er waarschijnlijk iets veranderd aan je worp of je houding. Zoiets komt alleen maar voor als je iets wijzigt of iets wat je zelf niet door hebt bijvoorbeeld dat je dart houding veranderd is. Probeer niet dat kleine verschil qua houding of worp te gaan veranderen om dit te verbeteren. Probeer een wat zwaardere dartpijl, die vliegt makkelijker naar het bord toe zonder een krachtige worp.

Laat je de pijlen eerder los of langer vast tijdens je worp?

Dit heeft echt te maken met je werpstijl, misschien is deze veranderd of sta je net iets anders achter de oche. Kijk alles na of je wat anders doet als anders, zo kan je erachter komen wat je anders doet of misschien verkeerd. Ga hiermee niet teveel veranderen, soms heeft een darter een dip waardoor zijn of haar gemiddelde niet meer wordt behaald.

Zelfs prof darters van de PDC hebben hier last van. Neem bijvoorbeeld Peter Wright die bij elke toernooi diverse setjes darts gebruikt. Of bijvoorbeeld Raymond van Barneveld die zijn niveau ook niet meer haalde en diverse keren over gaat naar diverse sets dartpijlen.

Vaak zit het in je hoofd en ligt het niet aan de pijlen, maar om daar achter te komen is erg moeilijk. Vooral als je sommige wedstrijden wint met een dik gemiddeld boven de 100, en dan de volgende wedstrijd verliest met nog geen 90 gemiddelde. 

Tip: Geef nooit op tenzij je geen plezier meer hebt of doel, als je wil kan je niveau weer opkrikken naar hetzelfde niveau of beter.

Darteritus – De nachtmerrie van elke darter

Iets wat elke darter voor vreest en kan overkomen: Darteritus! Het is de nachtmerrie van elke darter, Darteritus is een dart ziekte wat iedereen kan overkomen en sommigen komen er zelfs nooit meer vanaf. Als je zoals gewoonlijk je dartpijl wilt werpen naar het bord dan ontstaat er ineens een weigering in je hersenen. Of je laat de pijl veels te laat los of je laat zelfs de pijl helemaal niet meer los. Deze weigering noemen ze de dart ziekte: Darteritus. Dat betekent einde carrière voor een profdarter. Met veel hulp kan je van deze dart ziekte afkomen. 

Maar vaak moet je een hele nieuwe werpstijl gaan ontwikkelen, met het doen wat je deed, je stijl die je jarenlang gewend bent en steeds beter in werd moet in de prullenbak. Wil je weer succesvol worden in het spelen van darts dan moet je een compleet nieuwe houding en worp gaan ontwikkelen. En dit is echt niet makkelijk, waarschijnlijk moet dit ook met een ander setje darts. Eigenlijk begin je weer van vooraf aan, leren darten. Ja het is verschrikkelijk, maar meestal is dit het medicijn tegen darteritus, opnieuw beginnen met darten.

Tip: Koop dan ook een totaal ander setje darts als je had, je moet opnieuw beginnen met leren gooien.Dit gaat het beste met nieuwe andere dartpijlen.

Veel succes gewenst !

Welke dartpijl past het beste bij mij?
Welke dartpijlen voor beginner?
Dartpijl gewicht beginner: 23 – 25 gram

Heb je nog geen ervaring met darts? Begin dan met een setje van ongeveer 23 tot 25 gram. Ga veel oefenen met 1 setje, ga niet met diverse pijlen gooien. Zo ontdek je vanzelf welke dartpijl het beste bij jou past.
Welke dartpunten moet je gebruiken?
De meeste dartpijlen bevatten punten van 32mm tot 35mm. Eigenlijk is het een kwestie van proberen welke lengte punt je het fijnst vindt gooien. Ook het type barrel is persoonlijk. De bedoeling is in eerste instanstie dat je pijlen goed vast in het dartbors komen te zitten en op de juiste graden hoek.
Waar moet je opletten als je dartpijlen koopt?

Als je dartpijlen gaat kopen is het eigenlijk beter als naar een winkel gaat waar je de dartpijlen kunt proberen. Natuurlijk is het ook mogelijk de pijlen te bestellen via webshops. Mocht je dit willen gaan doen via een webshop dan zou ik je aanraden pijlen te bestellen die je terug kan sturen mochten ze je niet bevallen. Dit zal echter niet mee vallen, maar vaak is het wel mogelijk binnen een paar dagen te retourneren als de pijlen niet bevallen.

Plaats een reactie