Hoe hoog moet Een dartbord hangen? Officiële hoogte & afstand

Wat is de officiële hoogte en afstand van een dartbord? Je ziet wel eens in een kroeg of bij iemand thuis dat er een plakbandje op de tegels geplakt is. Dat doen ze niet voor niks.. 🙂

Dat is de werpafstand tot het dartbord. Maar ook moet het dartbord op een vastgestelde hoogte hangen. Maar hoe hoog moet een dartbord hangen?

Dit alles gaan we behandelen in het artikel maar ook wat de makkelijkste manier is om het bord op te hangen.

Hoe hoog moet een dartbord hangen?

Het antwoord is heel simpel: 1,73 meter op het hart van de bulls-eye. Dus dat betekent vanaf de vloer tot precies het hart van de bullseye 1,73 meter hoog

Hoe hoog met een dartbord hangen?

Aan de achterkant van het dartbord zit een schroefje waarmee je hebt  bord op kunt hangen. De schroef zit op precies dezelfde hoogte als de bullseye. Het makkelijkste is dus om een streepje te zetten op de muur of op een houten mdf plaat wat nog beter is.

Kies je voor een houten mdf plaat? Dan is het handiger de plaats iets breder te kiezen als het dartbord om eventuele dart accessoires op te hangen zoals een schrijfbord of elektronisch telbord. Mocht je op een verhoging staan dan is het natuurlijk logisch dat je deze afstand bij de 1 meter 73 optelt.

Tip: Bevestig over de houten plaat een stuk vloerbedekking om het geluid te dempen en het dartbord zal hierdoor niet gauw gaan draaien als je de dartpijl eruit trekt.

Afstand tot het dartbord

De officiële afstand is 2 meter 37 van de oche tot aan de voorkant van het dartbord. De makkelijkste manier om dit uit te meten is om je dartbord op de grond tegen de muur aan te zetten.

Dan vervolgens met een rolmaat tegen het dartbord aan te leggen om 2 meter 37 uit te meten. Dan kun je kiezen om bijvoorbeeld een lijn te maken met ducktape, schilderstape, krijt of stift.

Meestal wordt een oche gemaakt met een houten lat die bevestig is op de vloer. Hier kun je dan makkelijker je voet tegen aanzetten zonder te kijken of je wel de juiste afstand hebt. Ook hiervoor wordt ook wel eens een dartmat gebruikt of een oche laser. Op sommige dartmatten staan zelfs uitgooien schema’s opgedrukt mocht je moeite hebben met rekenen:)

Direct bestellen
bol.com (€62,25)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 4:14 am

Direct bestellen
bol.com (€36,48)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 4:14 am

Darts 501 leg spelregels

Het meest gespeelde dartsspel is de 501 variant, vooral prof dartspelers spelen de 501 game. Maar ook amateurcarters die een competitie tegen elkaar spelen met telkens een andere locatie. Het spel werkt als volgt:

Beide spelers beginnen met 501 punten en moeten deze 501 punten uitgooien en wel met een dubbel. Dus elke speler mag om de beurt 3 dartpijlen werpen naar het bord. De meeste spelers mikken op de triple 20 omdat daarmee de meeste punten te behalen zijn.

De bedoeling is dus zo snel mogelijk de 501 punten te gooien en eindigen met een dubbel. Dit spel 501 leg kan zelfs al in 3 beurten uitgegooid worden. Hiervoor heb je dus 9 dartpijlen nodig om de leg te winnen.

Als je een 501 leg uitgooit met 9 pijlen, dat noemen ze een 9 darter. Een 9 darter wordt niet vaak gegooid omdat het erg moeilijk is en 9 perfecte pijlen gooien is erg moeilijk. Zoiets zie je ook maar zelden op een televisietoernooi, de 9 darters worden vaker gegooid op de vloer toernooien.

darts uitgooi schema

Als je gaat darten dan moet je natuurlijk wel weten hoe je een game moet winnen, en daarbij is een 3 pijlen check heel handig. Dat betekend dat als je op een uitgooi finish staat dat je dan weet welke triple je moet raken om vervolgens uit te gooien met een dubbel.

De aller hoogste finish is 170 punten uitgooien, ook wel genoemd the big fish. Maar vele andere hoge checckouts zijn heel handig om te weten, een pro darter weet zulke dingen uit zijn hoofd, zelfs de amateur darters. Maar goed, zon schema is heel handig voor de beginnende darter.

Dart icon: Door justicon – Flaticon

Verkrijgbaar bij

bol.com (€62,25)
dartshopleiden.nl (€60,95)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 4:14 am

Plaats een reactie