5 Dart tips voor beginners met darten om je spel direct te verbeteren

Deze tips zijn voor een beginnende darter, maar kunnen ook zeker van nut zijn voor een amateur darter. Ben je helemaal enthousiast geworden van het darts spelen of heb je een darts toernooi op televisie gezien? Beginnen je handen nu ook te jeuken om zelf dartpijlen naar je net gekochte dartbord te werpen?

Dit zijn de perfecte dart tips voor beginners.

5 handige dart tips voor beginners

1. Koop een goed dartbord

5 Dart tips voor dummies
Koop een dartbord van een goede kwaliteit

Koop eerst een goed dartbord en een paar setjes pijlen om mee te oefenen. Waarom een goed dartbord? Als je een kwalitatief goed dartbord koopt kun je er veel langer mee doen mits je hem elke keer draait. Houd je dartbord in goede conditie, doe je dit op de juiste manier dan kan je dartbord wel een jaar lang mee.

Gebruik geen water om je dartbord schoon te maken, houd je dartpijlen scherp zodat je niet het dartbord stuk maakt door de pijl eruit te trekken. Haal je dartpijl met een draaiende beweging uit het bord zodat je de kurk niet kapot maakt. Draai je dartbord elke dag om te voorkomen dat je slijtage krijgt op vaak gegooide vlakken.

Denk hierbij aan merken zoals Winmau en Unicorn. Koop twee of drie goedkope setjes dartpijlen. Waarom is het handig om twee of drie soorten sets pijlen te hebben? Als beginnende darter weet je niet welk soort setje pijlen je het fijnste mee gooit of in je hand ligt. Dit zijn natuurlijk maar tips, je kunt natuurlijk ook met een setje beginnen te gooien.

Beste keuze
Direct bestellen
bol.com (€59,95)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

2. Gebruik de juiste dart accessoires

Schaf ook direct de juiste dart accessoires aan die je nodig bent om een spel te spelen. Zoals een schrijfstift en een scorebord. Hierbij is het natuurlijk wel handig als je geen permanente stift gebruikt:) hierbij geef ik ook weer als tip mee, koop geen goedkope stiften maar goede kwaliteit whiteboard markers en een whiteboard eraser. Je gaat je kapot ergeren aan goedkope markers die het na een paar dagen al niet meer doen.

3. Gebruik de verplichte/juiste werpafstand

Als darter moet je je houden aan de verplichte werpafstand van 2,37mtr. Van achterkant tot aan de voorkant van het dartbord moet het precies 2,37 meter zijn. Dit kun je precies gaan uitmeten met een rolmaat, maar je kunt ook een dart loper kopen met precies de juiste werpafstand.

Deze dartmat kun je in allerlei kleuren krijgen of types zoals met checkouts erop gedrukt.

Maar ook met een oche erop bevestigd. Deze leg je gewoon tegen de muur aan waar het dartbord op bevestigd is, dan heb je al de juiste werpafstand. Handig heh:)

Als we het dan toch over handig hebben, wel eens gehoord van een dart oche laser?

Dit is een kleine laser doe je onder het dartbord bevestigd aan de muur. Deze kun je dan precies zo richten dat de juiste werpafstand wordt aangeduid met een rode laser. Super handig zelfs. Natuurlijk is een plakbandje of een krijtstreep een vrij gemakkelijke en goedkope oplossing.

Direct bestellen
bol.com (€36,48)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

4. Voldoende verlichting op het dartbord

Meestal wordt deze vaak vergeten en dat zie je ook veel bij amateur darttoernooien. Een schaduw op het dartbord is een van de irritantste dingen als darter.

Als je een dartpijl werpt die strak boven of onder de triple 20 zit en je dat niet goed kunt zien waardoor je de scheidsrechter moet vragen wat je hebt gegooid of erger nog als je zelf naar voren moet stoppen om te gaan kijken.

Dit alles haalt je compleet uit je concentratie en laat je dat nu net nodig hebben met het spelen van darts. Vaak bij een darttoernooi hangt er een klein halogeen bouwlampje boven het bord.

Deze geeft echter te weinig licht. En het maakt niet uit hoe fel de lamp is die erin zit. Voor de perfecte verlichting boven het dartbord zijn er meerdere halogeen of led spots nodig.

5 Dart tips voor dummies
Zorg voor minimaal 3 spots boven je dartbord

De beste verlichting creëer je door 3 spots op je dartbord te richten en dan eentje boven je bord en de andere twee links en rechts naast je dartbord. Is er geen makkelijke oplossing? Ja die is er!

Namelijk een led verlichting die rondom je bord wordt bevestigd.

Deze led-ring zorgt voor de perfecte verlichting en geen schaduw meer op je dartbord. En om je muur gaten vrij te houden is een dartbord surround heel handig. Dit is een dikke rubberen ring die rondom het dartbord past en zo je muur beschermt.

Direct bestellen
bol.com (€45,00)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

Direct bestellen
bol.com (€74,95)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

5. Zorg voor voldoende ruimte

Zorg voor een ruime omgeving om te darts te spelen, dit omdat je nog wel eens links en rechts moet verschuiven aan de oche om langs een andere dartpijl heen te komen. Denk ook na waar je het whiteboard scorebord neer hangt zodat dit niet tot last is met het teruglopen na je worp.

Als je alleen speelt heb je hier natuurlijk geen last van, maar met z’n tweeën wel en is het erg irritant als je moet wachten op de andere speler.

Als je toch in je eentje moet oefenen dan is een elektronisch tel bord wel handig om te score bij te houden.

Zorg ook hierbij dat deze op de goede plek komt te hangen. Denk ook aan je vloer, met terugkaatsende pijlen die op de vloer vallen. Je vloer kan hierdoor flink beschadigd worden. Een dart mat zoals hierboven beschreven helpt hier ook bij de vloer te beschermen.

 Veel plezier gewenst!

Verkrijgbaar bij

bol.com (€74,95)
dartshopleiden.nl (€84,50)
Laatst bijgewerkt: oktober 1, 2022 - 9:22 pm

Plaats een reactie